top of page
Αναζήτηση
  • noimaintherapy

Λογοθεραπεία και έγκαιρη παρέμβαση



Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τον λόγο και την επικοινωνία.

Ως επικοινωνία ορίζεται η ικανότητα του ανθρώπου να εκφράζει και να μεταδίδει ιδέες με στόχο να επηρεάσει την συμπεριφορά του άλλου, με την προϋπόθεση ότι ο άλλος θα προσλάβει το μήνυμα και θα δράσει ανάλογα (Kiernan, Reid & Goldbart, 1987).

Από τον ορισμό της φαίνεται ότι η επικοινωνία είναι μια αρκετά σύνθετη διαδικασία με πολλά επιμέρους στάδια.

Για να επικοινωνήσουμε χρειαζόμαστε ιδέες, στη συνέχεια αυτές τις ιδέες πρέπει να τις κωδικοποιήσουμε (να τις οργανώσουμε, δηλαδή, σε προτάσεις, με κατάλληλο λεξιλόγιο, δομή, σύνταξη και γραμματική). Ύστερα πρέπει να τις μεταφέρουμε στον συνομιλητή μας με ένα σύστημα επικοινωνίας (αν το σύστημα επικοινωνίας είναι ο λόγος, τότε για να γίνουν κατανοητές οι ιδέες μας θα πρέπει να αρθρώνουμε καθαρά τις λέξεις με ομαλή ροή στην ομιλία μας). Στη συνέχεια ο συνομιλητής λαμβάνει το μήνυμά μας και πρέπει να το αποκωδικοποιήσει/κατανοήσει, ώστε να μεταφερθούν αυτούσιες οι αρχικές μας ιδέες.


Αν κάποιο από αυτά τα στάδια δεν λειτουργήσει σωστά τότε οδηγούμαστε σε μη επιτυχημένη επικοινωνία.


Ο λογοθεραπευτής εντοπίζει ποιό από αυτά τα στάδια (ιδέα, κωδικοποίηση, μεταφορά, αποκωδικοποίηση) παρουσιάζει δυσκολία και παρεμβαίνει.



Είναι απαραίτητο οι όποιες σχετικές δυσκολίες εμφανίζονται στην παιδική ηλικία να αξιολογούνται άμεσα από έναν λογοθεραπευτή και, εάν χρειαστεί, να ακολουθεί θεραπευτική παρέμβαση.


Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη παρέμβαση στην προσχολική ηλικία;


Τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη του λόγου και της επικοινωνίας τους.

Αφενός, η πλαστικότητα του εγκεφάλου τους την συγκεκριμένη χρονική περίοδο διευκολύνει ιδιαίτερα την μάθηση, αφετέρου, για να ενταχθούν τα παιδιά ομαλά στο Δημοτικό και να περάσουν στο μεταγλωσσικό στάδιο (γραφή, ανάγνωση) πρέπει πρώτα να έχουν κατακτήσει επαρκώς το γλωσσικό στάδιο (όλους δηλαδή τους τομείς του λόγου και της επικοινωνίας). Τέλος, άλλος ένας λόγος που καθιστά την έγκαιρη παρέμβαση απαραίτητη είναι η ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών όσο αυτά βρίσκονται ακόμα σε νηπιακή ηλικία.


Αν λοιπόν παρατηρείτε κάποια παρέκκλιση στον λόγο και την επικοινωνία του παιδιού σας απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή ο οποίος θα αξιολογήσει αυτή την παρέκκλιση.




Ορειάνου Νικολέττα,

Λογοθεραπεύτρια - Ιπποθεραπεύτρια




27 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page