top of page
Αναζήτηση
  • noimaintherapy

Κάνε με να συμμετέχω και θα μάθω!




Συχνά συναντάω γονείς που αναρωτιούνται πώς να μάθουν στο παιδί τους κοινωνικές δεξιότητες όπως να είναι υπεύθυνο, να μοιράζεται, να συμμετέχει σε μια ομάδα.

Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους όσον αφορά την μάθηση των παραπάνω δεξιοτήτων. Ωστόσο, πρέπει να τους δώσουν την ευκαιρία και την ώθηση να τις ανακαλύψουν και να τις κατακτήσουν μέσα από το δικό τους προσωπικό βίωμα.




Σε αυτό το άρθρο επιχειρώ να δώσω ένα παράδειγμα για το πώς μπορείτε να ωθήσετε το παιδί σας προς την κατάκτηση δεξιοτήτων, όπως η υπευθυνότητα, η ομαδικότητα και η οργάνωση, εκμεταλλευόμενοι την αγάπη του παιδιού σας για τη θάλασσα.

Ετοιμάζεστε να πάτε για μπάνιο. Αντί να ετοιμάσετε εσείς την τσάντα θαλάσσης αφήστε το παιδί να το κάνει για εσάς.

Ανακοινώστε του ότι αποφασίσατε σήμερα να τον κάνετε "υπεύθυνο προετοιμασίας του μπάνιου". Τα παιδιά λατρεύουν να παίρνουν τίτλους που ακούγονται τόσο σημαντικοί. Εξηγήστε του ότι η αποστολή του είναι να φτιάξει την τσάντα, στην οποία θα βάλει τα απαραίτητα αντικείμενα για όλη την οικογένεια. Μπορείτε να του δώσετε πληροφορίες όπως το σε ποια παραλία θα πάτε, αν έχει άμμο ή βότσαλα και αν θα μείνετε πολλή ώρα ή λίγη.

Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε στο παιδί χρόνο να το κάνει για να προλάβει να οργανωθεί και να τα ετοιμάσει με τον ρυθμό του. Για αυτό ζητήστε από το παιδί να ετοιμάσει την τσάντα τουλάχιστον μια ώρα πριν φύγετε, ώστε και εσείς να μην αγχωθείτε σε περίπτωση που καθυστερεί.

Δώστε του λίγο χρόνο να δείτε τι θα βάλει μέσα. Αν βλέπετε ότι δυσκολεύεται πολύ μπορείτε να βοηθήσετε λέγοντας για παράδειγμα «στη θάλασσα έχει πολύ ήλιο. Βάλε ό,τι μας προστατεύει από τον ήλιο». Το παιδί θα πρέπει να βάλει αντηλιακό , καπέλο και γυαλιά. Αν κάτι ξεχνάει μπορείτε να το κάνετε πιο συγκεκριμένο όπως «μπράβο που έβαλες αντηλιακό και καπέλο αλλά θέλουμε και για τα μάτια κάτι».

Αφού το παιδί ετοιμάσει την τσάντα αρχικά επιβραβεύστε το για την προσπάθεια του και στη συνέχεια βεβαιωθείτε μαζί ότι ό,τι χρειάζεστε είναι μέσα.

Κάθε φορά που θα πηγαίνετε στην παραλία μπορεί το παιδί να φτιάχνει την τσάντα ενώ εσείς σιγά σιγά θα πρέπει να το βοηθάτε όλο και λιγότερο.

Πώς όμως βοηθάει όλη αυτή η διαδικασία στην ανάπτυξη των προαναφερόμενων δεξιοτήτων του παιδιού;

Το παιδί ξεκινάει με τον τίτλο "υπεύθυνος", μαθαίνει τι σημαίνει να είναι πραγματικά υπεύθυνο για να μην ξεχάσει κάτι που αφορά στην κάλυψη των αναγκών του. Παράλληλα γίνεται υπεύθυνο όχι μόνο για εκείνο αλλά για όλη την οικογένεια.

Ταυτόχρονα, μαθαίνει να λειτουργεί μέσα σε μια ομάδα, να λαμβάνει υπ'όψιν του τα θέλω και τις ανάγκες των άλλων . Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων δεν μπορεί να βάλει μόνο μια πετσέτα, πρέπει να σκεφτεί τί χρειάζονται όλα τα άτομα της οικογένειάς του.

Για να μπορέσει όμως να φτιάξει την τσάντα σωστά πρέπει να σκεφτεί πού θα πάνε, τί χρειάζονται συνήθως εκεί, πώς πάνε, πού κάθονται, τί κάνουν εκεί. Τα παραπάνω ενισχύουν την δεξιότητα της οργάνωσης.

Μπορούσατε να φανταστείτε πόσα κατακτάει ένα παιδί φτιάχνοντας απλά μια τσάντα;

Δοκιμάστε το και με άλλες καθημερινές δραστηριότητες που το παιδί αγαπάει να κάνει, όπως η προετοιμασία για την βόλτα στην παιδική χαρά.

«Γιατί η γνώση γίνεται διασκέδαση όταν βασίζεται στην εξερεύνηση» (Από την ταινία "Ψάχνοντας τον Νέμο")


Ορειάνου Νικολέττα

Λογοθεραπεύτρια - Ιπποθεραπεύτρια





17 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Λογοθεραπεία και έγκαιρη παρέμβαση

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τον λόγο και την επικοινωνία. Ως επικοινωνία ορίζεται η ικανότητα του ανθρώπου να εκφράζει και να μεταδίδει ιδέες με στόχο να επηρεάσει την συμπεριφορ

Post: Blog2_Post
bottom of page