«Το παιδί μου δεν μου λέει τα νέα του. Κάθε μέρα το ρωτάω πως πέρασε και αυτό πάντα απαντάει με ένα ξερό «καλά». Ό,τι συμβαίνει το μαθαίνω από τη δασκάλα, καλά που υπάρχει και αυτή δηλαδή…»

Αυτή είναι μια σκέψη που έχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό των γονιών και προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να «ανοιχτεί» σε αυτούς το παιδί τους, όμως, συνήθως, χωρίς αποτέλεσμα.
Ας αλλάξουμε λίγο οπτική τώρα και ας μπούμε στην θέση των παιδιών. Πόσες φορές μοιραστήκαμε τα νέα μας με τα παιδιά μας; Τους είπαμε ποτέ πώς νοιώσαμε, τί προσδοκίες είχαμε από την μέρα που πέρασε, τί πετύχαμε, πού αποτύχαμε, ποιός μας «μάλωσε», με ποιόν τσακωθήκαμε;
Ίσως όχι, ίσως γιατί σκεφτήκαμε ότι το παιδί δεν το ενδιαφέρει αυτό. Ίσως γιατί προείχε να μάθουμε τα δικά του νέα και όχι να του πούμε τα δικά μας. Ίσως και γιατί σκεφτήκαμε ότι ως πρότυπο πρέπει να είμαστε αλάνθαστοι .
Στην πραγματικότητα, όμως, το παιδί έχει ανάγκη να μοιράζονται οι γονείς μαζί του ό,τι μοιράζεται και αυτό με εκείνους. Οι γονείς για το παιδί είναι πάντα πρότυπο. Είναι πολύ σημαντικό για εκείνο να γνωρίζει ότι ακόμα και εκείνοι είναι «τρωτοί». Ότι μπορούν να κάνουν λάθη και να τα διορθώσουν, ότι μπορούν να προσπαθήσουν και να μην τα καταφέρουν, ότι όλες οι μέρες τους δεν είναι ευχάριστες.
Έτσι και το ίδιο δεν θα φοβάται να κάνει λάθη, δεν θα φοβάται την αποτυχία. Θα «ανοιχτεί» στους γονείς, θα μάθει να μοιράζεται μαζί τους, γιατί και εκείνοι μοιράζονται με αυτό. Θα μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του αλλά και των άλλων.
Όσο για τον λόγο του παιδιού;
Θα ενισχύσει το λεξιλόγιό του, θα βοηθηθεί στην οργάνωση του περιγραφικού του λόγου με αρχή – μέση – τέλος, θα κατανοήσει καλύτερα τις χρονικές έννοιες πρωί – μεσημέρι – απόγευμα – βράδυ, και θα βελτιώσει γραμματικά και συντακτικά τις προτάσεις του.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα. Όταν δούμε το παιδί μας ας μοιραστούμε μαζί του τη μέρα μας, από το πρωί ως το βράδυ, μιλώντας του παράλληλα για τα συναισθήματά μας και ύστερα ας το ρωτήσουμε για τη δική του μέρα και ας το ακούσουμε υπομονετικά, χωρίς διακοπή, χωρίς επίκριση, όπως θα θέλαμε και εκείνο να ακούσει εμάς.
Ορειάνου Νικολέττα
Λογοθεραπεύτρια - Ιπποθεραπεύτρια
Comments